Suma i różnica kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Suma i różnica kąta
wiedząc że \(\displaystyle{ \alpha, \beta (0;\frac{\pi}{2})}\) oraz że \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{3} sin\beta=\frac{1}{2}}\), oblicz a)\(\displaystyle{ sin(\alpha+\beta)}\) b)\(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Suma i różnica kąta
Hmmm....
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\sin\beta=\frac{1}{2}\Longleftrightarrow \sin\beta=\frac{3}{2}}\), co nie jest możliwe. Popraw treść
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\sin\beta=\frac{1}{2}\Longleftrightarrow \sin\beta=\frac{3}{2}}\), co nie jest możliwe. Popraw treść
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 15 maja 2005, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
Suma i różnica kąta
... mniemam ze nie mozesz skorzystac z gotowych wzorow na sin( α + β ) to po pierwsze
po drugie sprawdz tresc zadania bo z tegfo co napisales wynika ze
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}sin\beta=\frac{1}{2}}\)
czyli\(\displaystyle{ sin\beta=\frac {3}{2}}\) co dla mnie jest bez sensu bo\(\displaystyle{ sinx\in(-1,1)}\)
pzdr
po drugie sprawdz tresc zadania bo z tegfo co napisales wynika ze
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}sin\beta=\frac{1}{2}}\)
czyli\(\displaystyle{ sin\beta=\frac {3}{2}}\) co dla mnie jest bez sensu bo\(\displaystyle{ sinx\in(-1,1)}\)
pzdr
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Suma i różnica kąta
Przeciez jemu chodzilo o to, ze sinα =1/3, a sinβ =1/2, nie wiedzial, ze w TeXu w trybie matematycznym spacje nie dzialaja i wyszlo cos takiego:)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 15 maja 2005, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
Suma i różnica kąta
....\(\displaystyle{ sin(\alpha+\beta)=sin\alpha cos\beta+cos\alpha sin\beta}\)
\(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=sin\alpha cos\beta-cos\alpha sin\beta}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha}\) i \(\displaystyle{ cos\beta}\) oblicz z jedynki trygonometrycznej na podstawie podanych katow
pzdr
\(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=sin\alpha cos\beta-cos\alpha sin\beta}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha}\) i \(\displaystyle{ cos\beta}\) oblicz z jedynki trygonometrycznej na podstawie podanych katow
pzdr