dla jakich wartosci parametru m równanie ma w przedz. \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\) dokładnie 3 rozwiązania??
\(\displaystyle{ \sin^{2}x - m \sin x=0}\)
Mam nadzieję, że następnym razem zanim coś napiszesz, to zajrzysz do instrukcji.
Szemek
parametr + trygonometria
- danrok
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 12 sie 2006, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
parametr + trygonometria
\(\displaystyle{ sinx(sinx-m)=0}\)
Rozwiązaniem jest na pewno \(\displaystyle{ sinx=0}\), więc gdy przedział który podałeś jest domknięty, to wygląda on tak: \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\). Funkcja \(\displaystyle{ sinx}\) przyjmuje 0 trzy razy: \(\displaystyle{ 0, \pi, 2\pi}\) Z tego wniosek, że \(\displaystyle{ sinx-m}\) nie może mieć rozwiązania, więc \(\displaystyle{ m (-\infty,-1) (1, +\infty).}\)
Rozwiązaniem jest na pewno \(\displaystyle{ sinx=0}\), więc gdy przedział który podałeś jest domknięty, to wygląda on tak: \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\). Funkcja \(\displaystyle{ sinx}\) przyjmuje 0 trzy razy: \(\displaystyle{ 0, \pi, 2\pi}\) Z tego wniosek, że \(\displaystyle{ sinx-m}\) nie może mieć rozwiązania, więc \(\displaystyle{ m (-\infty,-1) (1, +\infty).}\)
- dyzzio
- Użytkownik
- Posty: 265
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 186 razy
parametr + trygonometria
dzieki za pomoc!!
nastepnym razem bedzie lepiej z tym zapisem i dzieki za wyrozumiałosc:)
nastepnym razem bedzie lepiej z tym zapisem i dzieki za wyrozumiałosc:)