Wykaż, że układ ma rozwiązanie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
askasid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 1 lut 2007, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 17 razy

Wykaż, że układ ma rozwiązanie.

Post autor: askasid »

Wykaż że układ \(\displaystyle{ x \cos ^{2}\alpha - y\sin \alpha=2 \wedge x\sin \alpha + y = \sin \alpha}\) ma dla każdego kąta alfa dokładnie jedno rozwiązanie. Podaj to rozwiązanie. Proszę o wskazówki jak się do tego zabrać.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykaż, że układ ma rozwiązanie.

Post autor: »

To zwykły układ równań z dwiema niewiadomymi, rozwiązujesz go dokładnie tak samo jak zwykły taki układ, np. wyznaczając niewiadomą z jednego równania i wstawiając do drugiego, albo - najprościej, o ile znasz metodę - przy użyciu wyznaczników.

Q.
askasid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 1 lut 2007, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 17 razy

Wykaż, że układ ma rozwiązanie.

Post autor: askasid »

NO tak policzyłam i wyszło mi \(\displaystyle{ x= 2 + sin^{2}\alpha}\) i co dalej z tym zrobić?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykaż, że układ ma rozwiązanie.

Post autor: »

Teraz wylicz \(\displaystyle{ y}\).

Q.
askasid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 1 lut 2007, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 17 razy

Wykaż, że układ ma rozwiązanie.

Post autor: askasid »

Wyliczyłam \(\displaystyle{ y=-sin\alpha(1+ sin^{2} )}\) i to koniec?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykaż, że układ ma rozwiązanie.

Post autor: »

Tak, to koniec - znalazłaś rozwiązanie dla dowolnego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).

Q.
ODPOWIEDZ