Zadanie : wyznacz wartość funkcji trygonometrycznej kąta \(\displaystyle{ \frac{11 \prod}{6}}\)
dzięki
wartość funkcji trugonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
wartość funkcji trugonometrycznej
No to:
\(\displaystyle{ sin \frac{11}{6} \pi=-sin \frac{\pi}{6}=-0,5}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{6}}\) chyba nie trzeba wyprowadzac
\(\displaystyle{ cos \frac{11\pi}{6}= \sqrt{1-(sin \frac{11\pi}{6})^{2} }= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) - w czwartej ćwiartce cosinus jest zawsze dodatni
\(\displaystyle{ tg \frac{11\pi}{6}= \frac{sin \frac{11\pi}{6} }{cos \frac{11\pi}{6} }= - \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg \frac{11\pi}{6}= \frac{cos \frac{11\pi}{6} }{sin \frac{11\pi}{6} }=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{11}{6} \pi=-sin \frac{\pi}{6}=-0,5}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{6}}\) chyba nie trzeba wyprowadzac
\(\displaystyle{ cos \frac{11\pi}{6}= \sqrt{1-(sin \frac{11\pi}{6})^{2} }= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) - w czwartej ćwiartce cosinus jest zawsze dodatni
\(\displaystyle{ tg \frac{11\pi}{6}= \frac{sin \frac{11\pi}{6} }{cos \frac{11\pi}{6} }= - \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg \frac{11\pi}{6}= \frac{cos \frac{11\pi}{6} }{sin \frac{11\pi}{6} }=- \sqrt{3}}\)