Zad.
Obliczyc wartosc wyrazenia \(\displaystyle{ cosx+cos(x+120)+cos(x+240)}\)
PS.
Jak mam \(\displaystyle{ cos^{2}105}\) to uzywam normalnie zworow redukcyjnych ? Tzn \(\displaystyle{ cos^{2}105 = -sin^{2}15}\) ?
Z gory dzieki.
Obliczyc wartosc wyrazenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Obliczyc wartosc wyrazenia
Raczej nie do końca, jak cosinus do kwadratu może być ujemny?
\(\displaystyle{ cos^{2}(105^{o}) = cos(90^{o} + 15^{o})\cdot cos(90^{o} + 15^{o}) = -sin(15^{o})\cdot (-sin(15^{o}) = sin^{2}(15^{o})}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}(105^{o}) = cos(90^{o} + 15^{o})\cdot cos(90^{o} + 15^{o}) = -sin(15^{o})\cdot (-sin(15^{o}) = sin^{2}(15^{o})}\)