zamieszczam ten teamt tutaj poniewaz w moim podreczniku tez jest w podrozdziale tw cosinusow
Udowodnij twierdzenie: "w rownolegloboku suma kwadratow dlugosci przekatnych rowna sie podwojonej sumie kwadratow dlugosci jego bokow.
prosze o pomoc
rownoleglobok - udowodnic twierdzenie
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
rownoleglobok - udowodnic twierdzenie
Oznaczając boki a,b, a jeden z kątów\(\displaystyle{ \alpha}\) mamy
\(\displaystyle{ d_1^2=a^2+b^2-2ab\cos\alpha\\d_2^2=a^2+b^2-2ab\cos (\pi-\alpha)}\)
wzory redukcyjne, dodajesz stronami i jest.
\(\displaystyle{ d_1^2=a^2+b^2-2ab\cos\alpha\\d_2^2=a^2+b^2-2ab\cos (\pi-\alpha)}\)
wzory redukcyjne, dodajesz stronami i jest.