nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matek

nierówność trygonometryczna

Post autor: matek »

Mam taka nierówność, jakby ktoś mógł pomóc...

\(\displaystyle{ \large\frac{cos^2(x)-sin^2(2x)}{4*cos^2(x)} q sin(x+\frac{\pi}{6})*sin(x-\frac{\pi}{6}}\)
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: półpasiec »

pozbadz sie sinusa kata podwojonego \(\displaystyle{ sin2x=sinxcosx}\), roznicy i sumy katow \(\displaystyle{ sin(x y)=sinxcosy cosxsiny}\), po lewej ladnie sie ulamek skroci, po prawej bedziesz mial wzor skroconego mnozenia, skorzystasz z jedynki trygonomerycznej i wyjdzie
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: bisz »

zakladajac ze jest to rownosc , i pomijajac okresowosc funkcji...
x =

[ pi/6]
[ 5pi/6]
[ -pi/6]
[ -5pi/6]
ODPOWIEDZ