parzystość funkcji od parametru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pawel89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2 lut 2008, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

parzystość funkcji od parametru

Post autor: pawel89 »

Mam problem z zadaniem tego typu:: wyznacz wszystkie p i q, dla których funkcja f(x)=psin(x)+qcos(x) jest parzysta. prosze o wskazowki
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

parzystość funkcji od parametru

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ f(-x)=f(x)\\p\sin (-x)+q\cos (-x)=p\sin x+q\cos x\\-p\sin x+q\cos x=p\sin x+q\cos x\Rightarrow p\sin x=0\Rightarrow p=0}\)
ODPOWIEDZ