Wiedzac, że ctg alfa=3 alfa=(0;pi/2)
Oblicz sin ^{2}alfa - cos ^{2} alfa
wykaż że
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 lis 2007, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
wykaż że
ctg=3
tg=\(\displaystyle{ \frac{1}{ctg} +\frac{1}{3}= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tg=\frac{sin}{cos}\\cos^2+sin^2=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3sin=cos\\sin^2+9sin^2=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 10cos^2=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2= \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ cos= \frac{ \sqrt{10} }{10}}\)
\(\displaystyle{ sin=3cos= 3\frac{ \sqrt{10} }{10}}\)
\(\displaystyle{ sin^2-cos^2=0,9-0,1=0,8}\)
tg=\(\displaystyle{ \frac{1}{ctg} +\frac{1}{3}= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tg=\frac{sin}{cos}\\cos^2+sin^2=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3sin=cos\\sin^2+9sin^2=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 10cos^2=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2= \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ cos= \frac{ \sqrt{10} }{10}}\)
\(\displaystyle{ sin=3cos= 3\frac{ \sqrt{10} }{10}}\)
\(\displaystyle{ sin^2-cos^2=0,9-0,1=0,8}\)