rówanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mpai
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 sty 2008, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ukf
Podziękował: 9 razy

rówanie trygonometryczne

Post autor: mpai »

\(\displaystyle{ \sin 3x=2 \sin x}\)




Wszystkie wzory matematyczne należy umieszczać w całości w odpowiedniej strukturze kodu, który jest zaprezentowany poniżej:

Kod: Zaznacz cały

[tex]wyrazenie matematyczne[/tex]
Sylwek[/color]
Ostatnio zmieniony 3 lut 2008, o 11:11 przez mpai, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

rówanie trygonometryczne

Post autor: Sylwek »

Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \sin (3 x) = 3 \sin x - 4 \sin^3 x}\)

No i rozwiązujesz jak zwykłe równanie wielomianowe
ODPOWIEDZ