jak obliczyć nierówność gdzie argument funkcji trygonometrycznej jest podniesiony do potęgi np:
cos (x^3)>0
pozdrawiam
potęga agrumentu funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 11:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lodz
- Pomógł: 3 razy
potęga agrumentu funkcji trygonometrycznej
patrzysz dla jakich x^3 cosinus jest dodatni i otrzymujesz
\(\displaystyle{ \frac{-\pi}{2} +2k\pi<x ^{3} <\frac{\pi}{2} +2k\pi}\) dla k calkowitego
i rozwiazujesz dwa uklady rownan
\(\displaystyle{ \frac{-\pi}{2} +2k\pi<x ^{3} <\frac{\pi}{2} +2k\pi}\) dla k calkowitego
i rozwiazujesz dwa uklady rownan