Rozwiąż równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kalina1231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2005, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: kalina1231 »

Rozwiąż równanie trygonometryczne:

\(\displaystyle{ \sqrt{3}\cdot\sin{2x}= -\frac{3}{2}}\)
Andix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 5 paź 2004, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Andix »

Dzielisz przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), zamieniasz prawą strone na wartość odpowiedniego sinusa, w sumie analogia do rozwiązania Zlodieja: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=5970
kalina1231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2005, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: kalina1231 »

Ale na jaka wartość to zamienić przecież w tablicach nie ma wartości dla tego co wyjdzie
Wyderka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 maja 2005, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Wyderka »

\(\displaystyle{ \sqrt{3}sin2x=-\frac{3}{2}}\)

\(\displaystyle{ sin2x=-\frac{3}{2\sqrt{3}}}\)

\(\displaystyle{ sin2x=-\frac{3\sqrt{3}}{2\cdot 3}}\)

\(\displaystyle{ sin2x=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)

\(\displaystyle{ 2x=\frac{4\pi}{3}+2k\pi\: lub\: 2x=\frac{5\pi}{3}+2k\pi}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{2\pi}{3}+k\pi \: lub\: x=\frac{5\pi}{6}+k\pi}\)
kalina1231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2005, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: kalina1231 »

troche nie lapie co jest napisane wyzej moze jakos czytelniej?
Wyderka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 maja 2005, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Wyderka »

sorki cos mi nie wyszlo z tymi rownaniami, chyba ich nie opanowalam do konca, a jesli codzi o wartosci dla katow wiekszych od pi to najlepiej wykres sobie raz porzadny narysowac doa sinusa i cosiunusa do 2pi i wtedy sa wszystkie podstwawowe wartosci w podstwowym okresie
kalina1231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2005, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: kalina1231 »

oki dzieki
Wyderka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 maja 2005, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Wyderka »

jak chcesz to ci to szybko w edytorze rownan z worda wpisze i przesle ci na maila , zaraz bedziesz miala rozwiazanie
Andix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 5 paź 2004, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Andix »

z równaniami chyba wszystko jest ok..
ODPOWIEDZ