Wyznaczyć dziedzinę funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Marta_19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2008, o 12:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wyznaczyć dziedzinę funkcji.

Post autor: Marta_19 »

Mam problem z tym zadaniem:

Wyznaczyć dziedzinę funkcji: \(\displaystyle{ arcsin (log\frac{x}{10})}\)

Wiem,że zbiór wartości funkcji arcsin to .. Ale,co dalej?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wyznaczyć dziedzinę funkcji.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{10}>0 \\ -1 \leqslant log \frac{x}{10} \leqslant 1 \end{cases} \\ \begin{cases} x>0 \\ log \frac{1}{10} \leqslant log \frac{x}{10} \leqslant log10 \end{cases} \\ \begin{cases} x>0 \\ \frac{1}{10} \leqslant \frac{x}{10} \leqslant 10 \end{cases} \\ \begin{cases} x>0 \\ 1 qslant x qslant 100 \end{cases} \\ x\in}\)
Marta_19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2008, o 12:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wyznaczyć dziedzinę funkcji.

Post autor: Marta_19 »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ