Wykaż tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kondzio141
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 24 sty 2008, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż tożsamość

Post autor: kondzio141 »

\(\displaystyle{ \frac{\sin }{1+\cos } + \frac{1+\cos }{\sin } = \frac{2}{\sin }}\)

nie mam pomysłu jak to zrobić, jakoś mi nie wychodzi, sorry że tak nie estetycznie ale tymczasowo nie posiadam żadnego edytora równań:)




Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych

Następnym razem taki temat wyląduje w koszu.
Sylwek
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, o 22:32 przez kondzio141, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Wykaż tożsamość

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1+\cos x}+\frac{1+\cos x}{\sin x}=\frac{\sin ^2 x +(1+\cos x)^2}{\sin x (1+ \cos x)}=\frac{\sin ^2x+1+2\cos x+ \cos^2x }{\sin x (1+ \cos x)}=\frac{1+1+2\cos x}{\sin x(1+ \cos x)}=\frac{2(1+\cos x)}{\sin x(1+ \cos x)}=\frac{2}{\sin x}}\)
kondzio141
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 24 sty 2008, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż tożsamość

Post autor: kondzio141 »

Dzięki
ODPOWIEDZ