\(\displaystyle{ |sin(2 \pi ^2)|=1}\)
Pisz regulaminowe tematy, poczytaj trochę o TEX-ie i stosuj go, ten poprawiam : Maniek
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględna.
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 42 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględna.
Rozwiąż takie równanie:
\(\displaystyle{ 2\pi x^{2}=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
gdzie k jest dowolną liczbą całkowitą.
\(\displaystyle{ 2\pi x^{2}=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
gdzie k jest dowolną liczbą całkowitą.
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględna.
Olo napisał już rozwiązanie.
Można jeszcze się bawić w rozpisywanie tego z wartości bezwzględej:
\(\displaystyle{ \sin(2\pi x^2)=1\ \ \sin(2\pi x^2)=-1}\), lub tak jak Olo zagęścić okres i zapisać to w takiek postaci, na to samo wyjdzie
Można jeszcze się bawić w rozpisywanie tego z wartości bezwzględej:
\(\displaystyle{ \sin(2\pi x^2)=1\ \ \sin(2\pi x^2)=-1}\), lub tak jak Olo zagęścić okres i zapisać to w takiek postaci, na to samo wyjdzie
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględna.
Zastanów się dla jakich wartości sin przyjmuje wartość 1 lub -1... Potem pozostają elementarne przekształcenia.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki