zadanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asia00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2008, o 23:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

zadanie z parametrem

Post autor: asia00714 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) rozwiazaniem ukladu rownan \(\displaystyle{ \begin{cases} (cos\alpha - 1)x + y = 1 \\ (-2cos\alpha)x + (2cos\alpha + 1) = cos\alpha \end{cases}}\) jest dokladnie jedna para liczb nieujemnych?



Zastanawiam się czy tam w drugim równaniu nie brakuje y (po drugim nawiasie).. No ale przepisałam tak jak było.. Być może to bląd w druku..
gajatko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 sty 2008, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 36 razy

zadanie z parametrem

Post autor: gajatko »

Najlepiej rozwiąż to wyznacznikowo. Rozsądnie będzie zmienić \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) na jakiś łatwiejszy parametr.
Niech \(\displaystyle{ t=\cos\alpha,\ t\in[-1,1]}\)
Wtedy mamy układ (zakładam że przy \(\displaystyle{ 2t+1}\) jest \(\displaystyle{ y}\), bo na to by wskazywała logika układu (gdyby tak nie było, to by się parametry skróciły)):
\(\displaystyle{ \begin{cases} (t - 1)x + y = 1 \\
(-2t)x + (2t + 1)y = t \end{cases}}\)

Teraz liczymy wyznacznik główny:
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array} {cc}
t-1&1\\
-2t&2t+1
\end {array}\right|
=2t^2+t-2t-1+2t=2t^2+t-2=2(t+1)(t-\frac{1}{2})}\)

\(\displaystyle{ W=0}\) dla \(\displaystyle{ x\in\left\{-1,\frac{1}{2}\right\}}\), więc odrzucamy te przypadki, potem badamy znaki rozwiązań. Znajdziemy w ten sposób przedział, w jakim ma się znajdować \(\displaystyle{ t}\), potem zostanie proste równanie trygonometryczne.

[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 09:19 ]
Ostatecznie dostajemy wynik:
\(\displaystyle{ t\in\left(\left[-1,\frac{1-\sqrt 3}{2}\right]\cup\left[\frac{1}{2},1\right]\right)\cap ft(\left[\frac{1}{2},1\right]\cup\{0,-1\}\right)\\
t\in\left[\frac{1}{2},1\right]\cup\{-1\}}\)
ODPOWIEDZ