Na samym brzegu rzeki znajdują sie punkty obserwacyjne A i B, a na drugim brzegu, tuż przy wodzie, znajduje się drzewo D (rysunek poniżej). Wykonano nastepujące pomiary:
\(\displaystyle{ |AB| = 33m}\)
\(\displaystyle{ | 1,75}\)oblicz szerokość rzeki.
Rysunek do zadania na stronie
republika.pl/blog_mi_430986/724800/tr/bez_tytulu.jpg
zadanie z trescia
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
zadanie z trescia
x- odlagłość A od spodka wysokości
Po kącie \(\displaystyle{ 45^{o}}\) widać, że x=h, czyli:
\(\displaystyle{ tg45^{o}=\frac{h}{x}}\)
\(\displaystyle{ tg30^{o}=\frac{h}{33-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}=\frac{x}{33-x}}\)
\(\displaystyle{ 4,75x=57,75}\)
\(\displaystyle{ x 12,16}\)
Po kącie \(\displaystyle{ 45^{o}}\) widać, że x=h, czyli:
\(\displaystyle{ tg45^{o}=\frac{h}{x}}\)
\(\displaystyle{ tg30^{o}=\frac{h}{33-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}=\frac{x}{33-x}}\)
\(\displaystyle{ 4,75x=57,75}\)
\(\displaystyle{ x 12,16}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 11:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
zadanie z trescia
wie ktos skad jest to zadanie? z jakiej ksiązki, strony lub jakies inne info. mam takie same na sprawdzianach, a nie rozumiem tej trygonoetrii.