Oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Eqauzm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz

Post autor: Eqauzm »

Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ \cos(90^{0} - ) = \sin }\) , oblicz:


\(\displaystyle{ \cos ^{2} 25 ^{0} + \cos ^{2} 35 ^{0} + \cos ^{2} 45 ^{0} + \cos ^{2} 55 ^{0} + \cos ^{2} 65 ^{0}}\)
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Oblicz

Post autor: mostostalek »

\(\displaystyle{ \cos ^{2} 25 ^{o} + \cos ^{2} 35 ^{o} + \cos ^{2} 45 ^{o} + \cos ^{2} 55 ^{o} + \cos ^{2} 65 ^{o} =\sin^2 65^{o}+ \sin^{2} 55^{o}+cos^245^o+\cos^255^o+cos^265^o=2+(\frac{\sqrt{2}}{2})^2=2+\frac{1}{2}=\frac{5}{2}}\)
ODPOWIEDZ