Rozwiąż

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kwiatek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż

Post autor: Kwiatek29 »

\(\displaystyle{ log_{0,5cos2x}sinx= \frac{1}{2}}\)

JAK ROZWIĄZAĆ ZAŁOŻENIA , A W SZCZEGÓLNOŚCI: \(\displaystyle{ 0,5cos2x 1}\)
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Rozwiąż

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cos 2x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x\neq 2}\)

\(\displaystyle{ x\in \mathbb{R}}\)
Kwiatek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż

Post autor: Kwiatek29 »

A jak rozwiązać równanie?
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Rozwiąż

Post autor: Piotrek89 »

z definicji logarytmu:

\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{1}{2}\cos 2x}=\sin x}\)
ODPOWIEDZ