Mam takie zadanie które nie bardzo mi wychodzi:
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) są różnymi kątami trójkąta spełniającymi warunek
\(\displaystyle{ \sin (\alpha-\beta) = \sin ^{2} \alpha - \sin ^{2}\beta}\) , to ten trójkąt jest prostokątny.
wykaż, że trójkąt jest prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
wykaż, że trójkąt jest prostokątny
Trojkat prostokatny czyli katy: \(\displaystyle{ \alpha + \beta + 90^{o}=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha=90^{o}- \beta}\)
\(\displaystyle{ \beta=90^{o}- }\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha- \beta)= \sin\alpha \cos\beta - \cos\alpha \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ \cos\beta= \cos(90^{o}- )= \sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \cos(90^{o}- \beta)= \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha- \beta)= \sin^{2}\alpha - \sin^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha=90^{o}- \beta}\)
\(\displaystyle{ \beta=90^{o}- }\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha- \beta)= \sin\alpha \cos\beta - \cos\alpha \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ \cos\beta= \cos(90^{o}- )= \sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \cos(90^{o}- \beta)= \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha- \beta)= \sin^{2}\alpha - \sin^{2}\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wykaż, że trójkąt jest prostokątny
Ale Ty udowodniłeś, że jeśli trójkąt jest prostokątny, to zachodzi podana zależność, a miałeś udowodnić, że jeśli zachodzi podana zależność, to trójkąt jest prostokątny.
Właściwa teza wynika z tożsamości:
\(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta ) \sin (\alpha - \beta ) = \sin^2 - \sin^2 \beta}\)
bo w połączeniu z daną zależnością dostajemy od razu, że \(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta ) = 1}\), czyli to o co chodziło.
Dowód tożsamości pozostawiam jako ćwiczenie, w razie kłopotów podpowiem.
Pozdrawiam.
Qń.
Właściwa teza wynika z tożsamości:
\(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta ) \sin (\alpha - \beta ) = \sin^2 - \sin^2 \beta}\)
bo w połączeniu z daną zależnością dostajemy od razu, że \(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta ) = 1}\), czyli to o co chodziło.
Dowód tożsamości pozostawiam jako ćwiczenie, w razie kłopotów podpowiem.
Pozdrawiam.
Qń.