Udowodnić tożsamość trygonometryczno-cyklometryczą

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Udowodnić tożsamość trygonometryczno-cyklometryczą

Post autor: bolo »

Bez zastosowania pochodnej, do udowodnienia mam:

\(\displaystyle{ \arcsin(\frac{x}{2}-1)+\frac{\pi}{2}=2\arcsin(\frac{\sqrt{x}}{2})}\)

Jak ruszyc to swinstwo elementarnymi metodami?
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez bolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Udowodnić tożsamość trygonometryczno-cyklometryczą

Post autor: g »

podstaw \(\displaystyle{ \sin t = {x \over 2} - 1}\), po lewej zrobi sie \(\displaystyle{ t + {\pi \over 2}}\), podziel przez 2 obustronnie, potem potraktuj obie strony sinusem i wyjdzie jakas tozsamosc trygonometryczna do dowiedzenia. oczywiscie wszystko przy odpowiednich zalozeniach.
ODPOWIEDZ