narysuj wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
narysuj wykres funkcji
Proponuję tak rozpisać:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}\cdot \sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2}sinx + \frac{\sqrt{2}}{2}cosx) = 2(cos\frac{\pi}{4} \ sinx + cosx \ sin\frac{\pi}{4}) = 2sin(x + \frac{\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}\cdot \sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2}sinx + \frac{\sqrt{2}}{2}cosx) = 2(cos\frac{\pi}{4} \ sinx + cosx \ sin\frac{\pi}{4}) = 2sin(x + \frac{\pi}{4})}\)
- AgnieszkaP
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
narysuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(sinx+cosx)}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}sinx + \sqrt{2} cosx}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 2*( \frac{ \sqrt{2} }{2} sinx +\frac{ \sqrt{2} }{2} cosx)}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 2*(cos \frac{\pi}{4} + sin \frac{\pi}{4} cosx )}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2 sin ( \frac{\pi}{4}+x)}\)
Rysunek:
1) funkcja podstawowa sin x
2) przesunąć w lewo o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
3) narysować w przedziale
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}sinx + \sqrt{2} cosx}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 2*( \frac{ \sqrt{2} }{2} sinx +\frac{ \sqrt{2} }{2} cosx)}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 2*(cos \frac{\pi}{4} + sin \frac{\pi}{4} cosx )}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2 sin ( \frac{\pi}{4}+x)}\)
Rysunek:
1) funkcja podstawowa sin x
2) przesunąć w lewo o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
3) narysować w przedziale
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
narysuj wykres funkcji
Mi wyszło: \(\displaystyle{ cos (\frac{\pi}{4}-x)}\) i taka jest wskazówka w odpowiedziach ale nie wiem jak dojś do tego żeby narysować
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
narysuj wykres funkcji
Zauważ, że:\(\displaystyle{ cos(\frac{\pi}{4} - x) = cos(x - \frac{\pi}{4})}\) z racji parzystości funkcji cosinus. Musisz zatem narysować wykres cosinusa przesunięty o wektor: \(\displaystyle{ [\frac{\pi}{4}, 0]}\)
- AgnieszkaP
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
narysuj wykres funkcji
W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 2 cos ( \frac{\pi}{4} -x )}\) i chce zauważyć, że to to samo, co \(\displaystyle{ 2 sin ( \frac{\pi}{4} +x )}\) :]
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
narysuj wykres funkcji
Właśnie mi nie pasowało, że ma być inny zbiór wartości ale z odpowiedziami nie chciałem się kłócić.
- AgnieszkaP
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy