wyznaczanie parametru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

wyznaczanie parametru

Post autor: Tinia »

Dane jest równanie \(\displaystyle{ sinx=a^{2}+1}\), z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\). Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ a}\), dla których równanie nie ma rozwiazań.
Baca48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 56 razy

wyznaczanie parametru

Post autor: Baca48 »

\(\displaystyle{ \left| sinx \right| qslant 1}\)

\(\displaystyle{ \left| a^{2} + 1 \right| qslant 1}\)

\(\displaystyle{ a=0}\)

Tak więc równanie jest sprzeczne, dla \(\displaystyle{ a 0}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

wyznaczanie parametru

Post autor: Wasilewski »

Raczej dokładnie na odwrót.
arekma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

wyznaczanie parametru

Post autor: arekma »

Rozwiazanie bacy jest poprawne.

Krok po kroku moj sposob:

\(\displaystyle{ sinx }\)
więc:

\(\displaystyle{ a^{2}+1>1 a^{2}+10 a^{2} 0 a \ zbior pusty}\)
czyli: \(\displaystyle{ a 0}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

wyznaczanie parametru

Post autor: Wasilewski »

Ślepota mnie chyba ogarnęła, nie zauważyłem, że to znak (nie równa się), przepraszam.
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

wyznaczanie parametru

Post autor: arpa007 »

tu nie trzeba zadnego liczenia \(\displaystyle{ a^{2}>0}\) a sinx=1 osiaga swoje maximu,m wiec juz nic wiecej nie mozna dodac,bo inaczej bedzie to zbior pusty.
ODPOWIEDZ