\(\displaystyle{ 1. 5 sin^{2}x - 3cos^{2}x = ctg^{2}x
2. cos^{2}x + sinxcosx = 1}\)
Z gory dzieki wielki za pomoc.
Rownania trygonometryczne
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Rownania trygonometryczne
2.
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x+\sin x\cos x =1}\)
\(\displaystyle{ \sin x\cos x=1-\cos ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ -\sin x + \sin x \cos x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x(\cos x -1)=0}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x+\sin x\cos x =1}\)
\(\displaystyle{ \sin x\cos x=1-\cos ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ -\sin x + \sin x \cos x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x(\cos x -1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 1 raz
Rownania trygonometryczne
Tylko ze \(\displaystyle{ 1 - cos^{2}x = sin^{2}x}\) a nie poprostu sinx. A wtedy to zmienia postac rzeczy i dalej do konca nie wiem. Dzieki za pomoc ale jesli mam racje to milo by bylo jak bys poprawil bo sam nie wiem ..
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Rownania trygonometryczne
Masz rację, zatem:
\(\displaystyle{ sinxcosx = 1-cos^{2}x \\
sinxcosx - sin^{2}x = 0 \\
sinx(cosx - sinx) = 0 \\
sinx \frac{\sqrt{2}}{2} (sin\frac{\pi}{4} cosx - sinx cos\frac{\pi}{4}) = 0 \\
\frac{\sqrt{2}}{2} sinx \ sin(x-\frac{\pi}{4}) = 0 \\
x = k\pi x - \frac{\pi}{4} = k\pi}\)
Dalej sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ sinxcosx = 1-cos^{2}x \\
sinxcosx - sin^{2}x = 0 \\
sinx(cosx - sinx) = 0 \\
sinx \frac{\sqrt{2}}{2} (sin\frac{\pi}{4} cosx - sinx cos\frac{\pi}{4}) = 0 \\
\frac{\sqrt{2}}{2} sinx \ sin(x-\frac{\pi}{4}) = 0 \\
x = k\pi x - \frac{\pi}{4} = k\pi}\)
Dalej sobie poradzisz.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2008, o 15:05 przez Wasilewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Rownania trygonometryczne
2)
\(\displaystyle{ \cos^{2}x + \sin x\cos x = 1}\)
\(\displaystyle{ 1-\sin^2 x + \sin x\cos x =1}\)
\(\displaystyle{ \sin x\cos x - \sin^2 x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x(\cos x - \sin x)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0 \cos x -\sin x=0}\)
jeszcze drugą część przekształcę:
\(\displaystyle{ \cos x -\sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin (\frac{\pi}{2}-x) -\sin x=0}\)
stosujesz wzór na różnicę sinusów
\(\displaystyle{ \cos^{2}x + \sin x\cos x = 1}\)
\(\displaystyle{ 1-\sin^2 x + \sin x\cos x =1}\)
\(\displaystyle{ \sin x\cos x - \sin^2 x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x(\cos x - \sin x)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0 \cos x -\sin x=0}\)
jeszcze drugą część przekształcę:
\(\displaystyle{ \cos x -\sin x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin (\frac{\pi}{2}-x) -\sin x=0}\)
stosujesz wzór na różnicę sinusów