rozwiązać równanie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \cot{x}+\tan{x}=\frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\tan x} + \tan x = \frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\tan^2 x+1}{\tan x} = \frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3\tan^2 x + 3 = 4\sqrt{3} \tan x}\)
\(\displaystyle{ 3\tan^2 x - 4\sqrt{3} \tan x + 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ t=\tan x}\)
\(\displaystyle{ 3t^2-4\sqrt{3}t+3=0}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ t=\sqrt{3} t=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \tan x=\sqrt{3} \tan x=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\tan x} + \tan x = \frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\tan^2 x+1}{\tan x} = \frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3\tan^2 x + 3 = 4\sqrt{3} \tan x}\)
\(\displaystyle{ 3\tan^2 x - 4\sqrt{3} \tan x + 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ t=\tan x}\)
\(\displaystyle{ 3t^2-4\sqrt{3}t+3=0}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ t=\sqrt{3} t=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \tan x=\sqrt{3} \tan x=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
rozwiązać równanie
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=58115#227719 tu jest coś podobnego, tylko u Ciebie jest prościej, bo nie ma modułu
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
rozwiązać równanie
Jeszcze trzeba uwzględnić dziedzinę ale to wiem jak zrobić.
Jeszcze takie pytanie - jak w 3 linijce mnożysz przez \(\displaystyle{ \tan{x}}\) to nie trzeba zrobić założenia, że jest to różne od 0?
Jeszcze takie pytanie - jak w 3 linijce mnożysz przez \(\displaystyle{ \tan{x}}\) to nie trzeba zrobić założenia, że jest to różne od 0?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiązać równanie
Dziedziną będą wszystkie wartości dla których tangens i cotangens są określone.
\(\displaystyle{ D_f=R - ft\{\frac{k\pi}{2}\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ k C}\)
i więcej założeń nie potrzeba
\(\displaystyle{ D_f=R - ft\{\frac{k\pi}{2}\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ k C}\)
i więcej założeń nie potrzeba