określić znak liczby

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

określić znak liczby

Post autor: LySy007 »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\cos{x}+x^2-4}\). Określ znak liczby \(\displaystyle{ f(2)}\). Odpowiedź uzasadnij.
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

określić znak liczby

Post autor: sztuczne zęby »

\(\displaystyle{ f(2)=\cos 2 \\
\frac{\pi}{2} < 2 < \pi}\)

Jest to więc kąt z drugiej ćwiartki. Znak ujemny.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

określić znak liczby

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ f(2)=cos2+4-4=cos2\\
\forall_{x\in(\frac{\pi}{2};\pi)}\ cosx}\)
ODPOWIEDZ