oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

oblicz

Post autor: kujdak »

glupie zadanie, ale coś mieszam i wynik nie wychodzi:
oblicz a
\(\displaystyle{ a=[tg^{2}30^{o}+(1-sin45^{o})(1+sin45^{o})]\cdec ctg^{2}120^{o}+\frac{49}{18}}\)

wstyd ale proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

oblicz

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ =[\frac{1}{3}+1-\frac{1}{2}] \frac{1}{3}+\frac{49}{18}=\frac{5}{6} \frac{1}{3} +\frac{49}{18}=\frac{5+49}{18}=3}\)
ODPOWIEDZ