równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szemkelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 sty 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 7 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: szemkelka »

jak roziwazac równanie cosx-3x=1? Bo nie bardzo wiem, jak sie za to zabrac
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Sylwek »

Zamiszmy:
\(\displaystyle{ f(x)=\cos x = 3x+1 = g(x)}\)

Obliczmy pochodne:
\(\displaystyle{ f'(x)=-\sin x \\ |f'(x)| q 1 \\ g'(x)=3}\)

Zatem te funkcje mogą mieć co najwyżej jeden punkt wspólny. Łatwo zauważyć, że jest to punkt o odciętej \(\displaystyle{ x=0}\)
ODPOWIEDZ