Szkicowanie wykresow funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sdfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 lut 2005, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Szkicowanie wykresow funkcji trygonometrycznych

Post autor: sdfg »

Hej!

Jaki wzor zastosowac, aby narysowac wykres f. sinusa i cosinusa majac podany poczatkowy kat?
czyzby:
y = sin(α + x)
gdzie:
α - kat [0;360]
x - kat poczatkowy

z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Szkicowanie wykresow funkcji trygonometrycznych

Post autor: W_Zygmunt »

sdfg pisze: y = sin(α + x)
gdzie:
α - kat [0;360]
x - kat poczatkowy
Jesli
α - kat poczatkowy[0;360)
x - argument funkcji
wtedy
y= sin(x+α)
ODPOWIEDZ