Rozwiąż nierównosć
\(\displaystyle{ sin }\)
Rozwiąż nierównosć
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Rozwiąż nierównosć
narysuj sobie wykres sinx i prostą \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) ta liczba jest dla sin45\(\displaystyle{ ^{o}}\), a to zamienione na radiany
wynosi właśnie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i odczytujesz dla jakich x'ów sin jest poniżej tej prostej
\(\displaystyle{ x \in \left(0; \frac{\pi}{4}\right) \cup \left( \frac{3}{4}\pi;2\pi \right)}\)
gdybyś nie mial przedzialu wygladaloby to tak:
\(\displaystyle{ x \in \left(- \frac{\pi}{4}+k\pi; \frac{3}{4}\pi+k\pi\right), k \in C}\)
wynosi właśnie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i odczytujesz dla jakich x'ów sin jest poniżej tej prostej
\(\displaystyle{ x \in \left(0; \frac{\pi}{4}\right) \cup \left( \frac{3}{4}\pi;2\pi \right)}\)
gdybyś nie mial przedzialu wygladaloby to tak:
\(\displaystyle{ x \in \left(- \frac{\pi}{4}+k\pi; \frac{3}{4}\pi+k\pi\right), k \in C}\)