Mogłby mi ktoś powiedzieć jak zabrać sie za to zadanie:
Wyznaczyć i narysować naturalną dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=arcsin(x ^{2}+y ^{2}+ z ^{2}-2)}\)
Wyznaczyć naturalną dziedzinę funkcji
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Wyznaczyć naturalną dziedzinę funkcji
Gdy zawęzimy sinusa do przedziału \(\displaystyle{ [-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}]}\) to możemy go odwrócic i uzyskamy funkcję o dziedzinie [-1,1].
Czyli pozostaje do rozwiazania nierownosc:
\(\displaystyle{ -1 qslant x^2+y^2+z^2-2 qslant 1}\)
to juz nie powinno sprawic kłopotu (fragment kuli).
Czyli pozostaje do rozwiazania nierownosc:
\(\displaystyle{ -1 qslant x^2+y^2+z^2-2 qslant 1}\)
to juz nie powinno sprawic kłopotu (fragment kuli).