równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Paatyczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 58 razy

równania

Post autor: Paatyczak »

Korzystając z wykresu i odpowiednich wzorów redukcyjnych , podaj rozwiązania równań \(\displaystyle{ 0^{o} qslant qslant 360 ^{o}}\)


\(\displaystyle{ sin = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ sin\alpha=2}\)
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

równania

Post autor: arpa007 »

\(\displaystyle{ \sin L=- \frac{ \sqrt{3} }{2} , dla L=300^{o} lub L= \frac{10}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin L = 2}\) nigdy!! bo sinus przyjmuje wartosci tlyko od -1 do 1

edit1
escargot pomylilem 60 ^{o} z 30 ^{o} juz sie skapnalem:P dzieki i tak
Ostatnio zmieniony 18 sty 2008, o 20:14 przez arpa007, łącznie zmieniany 5 razy.
Paatyczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 58 razy

równania

Post autor: Paatyczak »

a skąd to wiesz? :p
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

równania

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ sin\frac{33\pi}{18}=-\frac{1}{2}}\)

[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 22:01 ]
\(\displaystyle{ sin\alpha=2}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) nalezy do zbioru pustego poniewaz zbiorem rozwiazań funkcji sinus jest \(\displaystyle{ }\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2008, o 22:02 przez escargot, łącznie zmieniany 1 raz.
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

równania

Post autor: arpa007 »

Paatyczak, ze wzrów redukcjyjnych:P

sinus\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{3}}{2}}\) to kąt -60 ^{o} stopni a sinus przyjmuje wartosci ujemne tlyko w 3 i 4 polowce od \(\displaystyle{ \left(180 ^{o} ; 360 ^{o} \right)}\)
sinus w 3 ćwiartce zamienia sie na kofunkcje>znaczy cosinus wiec wartość wyniosłaby \(\displaystyle{ \cos30 ^{o} =\frac{1}{2}}\) a ma być \(\displaystyle{ \cos60 ^{o}}\) czyli 4 ćwiartka.
ODPOWIEDZ