1. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym oraz \(\displaystyle{ \sin\alpha + \cos\alpha = \frac{17}{13}}\), oblicz \(\displaystyle{ \sin\alpha \cos\alpha}\).
2. Sprawdz, czy rownosc \(\displaystyle{ (tg^{2}\alpha - \sin^{2}\alpha) ctg^{2}\alpha = \sin^{2}\alpha}\) jest tozsamoscia.
3. Oblicz wartosc wyrazenia: \(\displaystyle{ \frac {\sin 17^{o}}{\sin 73^{o}} \frac {\cos 17^{o}}{\cos 73^{o}} + tg28^{o} tg 62^{o}}\).
4. Jezeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym i \(\displaystyle{ tg\alpha = 2}\), to:
A.\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac {2\sqrt{5}}{5}}\)
B.\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac {\sqrt{5}}{5}}\)
C.\(\displaystyle{ ctg\alpha = 2}\)
D.\(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac {2\sqrt{5}}{5}}\)
tak to wyglada srednio ciekawie....
zadania ;s
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
zadania ;s
zadanie 2.
L=\(\displaystyle{ (\sin^{2}\alpha/\cos^{2}\alpha - \sin^{2}\alpha\cos^{2}\alpha/\cos^{2}\alpha)*\cos^{2}\alpha/\sin^{2}\alpha=1-\cos^{2}\alpha=\sin^{2}\alpha}\)
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 17:24 ]
zad 3 wyszlo mi 2 wszystko mi sie poskracalo.
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 17:27 ]
musisz urzyc wzory redukcyjne np. \(\displaystyle{ \sin\alpha=\cos(90stopni-\alpha)}\)
L=\(\displaystyle{ (\sin^{2}\alpha/\cos^{2}\alpha - \sin^{2}\alpha\cos^{2}\alpha/\cos^{2}\alpha)*\cos^{2}\alpha/\sin^{2}\alpha=1-\cos^{2}\alpha=\sin^{2}\alpha}\)
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 17:24 ]
zad 3 wyszlo mi 2 wszystko mi sie poskracalo.
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 17:27 ]
musisz urzyc wzory redukcyjne np. \(\displaystyle{ \sin\alpha=\cos(90stopni-\alpha)}\)