dziwne przejscie w rownaniu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gazior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2007, o 00:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net

dziwne przejscie w rownaniu

Post autor: gazior »

w ksiazce skoczylasa napotkalem takie przejscie:
\(\displaystyle{ \sqrt{2 (1 + \cos )} = 2 ft| cos \frac{\alpha}{2} \right|}\)
moze mi ktos wytlumaczyc jak zostalo zrobione to przejscie?
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

dziwne przejscie w rownaniu

Post autor: Nooe »

ja Ci powiem jak to zrobic ;p
a wiec musisz sobie rozpisac \(\displaystyle{ \cos2\alpha=2\cos^{2}\alpha -1}\)
nastepnie dajesz do tego wzoru i zotaje Ci pod pierwiastkiem 4cos^2alfa/2
2 wyciagasz przed piewiastek a z cos^2lalfa/2 robisz modul = cosalfa/2

[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 13:56 ]
\(\displaystyle{ \cos\alpha=2\cos^{2}\alpha/2 -1}\)
ODPOWIEDZ