Rozwiąż równanie w przedziale

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
NagashTheBlack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 7 razy

Rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: NagashTheBlack »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x} = \frac{1}{\sin 4x}}\) w przedziale \(\displaystyle{ }\)

Proszę o pomoc
bakos3321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: daleko...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: bakos3321 »

\(\displaystyle{ sinx=sin4x}\)
\(\displaystyle{ sin4x-sinx=0 2cos\frac{5x}{2}sin\frac{3x}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ cos\frac{5x}{2}=0 sin\frac{3x}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{5x}{2}=0 \frac{3x}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{5} x=0}\)
NagashTheBlack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 7 razy

Rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: NagashTheBlack »

Dziękuję bardzo
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Rozwiąż równanie w przedziale

Post autor: setch »

Ponadto \(\displaystyle{ \sin x 0 \sin 4x 0}\)
ODPOWIEDZ