tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kubapod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Podziękował: 3 razy

tożsamości trygonometryczne

Post autor: kubapod »

Proszę o pomoc w zadaniu :
Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości :
a) \(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)\sin(\alpha-\beta)=\sin^{2}\alpha-\sin^{2}\beta}\)
b) \(\displaystyle{ \cos(\alpha+\beta)\cos(\alpha-\beta)=\cos^{2}\alpha-\sin^{2}\beta}\)
c) \(\displaystyle{ \cos\alpha\cos(\alpha+\beta)+\sin\alpha\sin(\alpha+\beta)=\cos\beta}\)
d) \(\displaystyle{ \cos\beta\sin(\alpha-\beta)+sin\beta\cos(\alpha-\beta)=\sin\alpha}\)
bakos3321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: daleko...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

tożsamości trygonometryczne

Post autor: bakos3321 »

1.
\(\displaystyle{ L=(sin\alpha cos\beta+cos\alpha sin\beta)(sin\alpha cos\beta-cos\alpha sin\beta)= sin^{2}\alpha cos^{2}\beta-cos^{2}\alpha sin^{2}\beta=sin^{2}\alpha(1-sin^{2}\beta)-[(1-sin^{2}\alpha)sin^{2}\beta]=sin^{2}\alpha-sin^{2}\alpha sin^{2}\beta-sin^{2}\beta+sin^{2}\alpha sin^{2}\beta=sin^{2}\alpha-sin^{2}\beta=P}\)
2,3,4- W podobny sposób
Jak będziesz miał problem to napisz..
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ