Wykaż ze jeśli \(\displaystyle{ \alpha, \beta (0, \frac{\pi}{2})}\) i \(\displaystyle{ \cos =\frac{1}{7}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{13}{14}}\) to \(\displaystyle{ \alpha - \beta = \frac{\pi}{3}}\)
sory ze nie za dobrze napisane :] nie wiem jak to rozwiązać jak ktoś by chociaż podał z czego skorzystać itp był bym bardzo wdzięczny
Poprawione
Poczytaj:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
Wykaż że...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdów
- Podziękował: 2 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wykaż że...
\(\displaystyle{ \alpha, \beta (0, \frac{\pi}{2}) \\
\cos = \frac{1}{7} \ \ \sin = \frac{4\sqrt{3}}{7} \\
\cos \beta = \frac{13}{14} \ \ \sin \beta = \frac{3\sqrt{3}}{14} \\
\cos(\alpha - \beta) = \cos \cos \beta + \sin \sin \beta =
\frac{13}{7 14} + \frac{36}{7 14} = \frac{1}{2} = \cos \frac{\pi}{3}}\)
\cos = \frac{1}{7} \ \ \sin = \frac{4\sqrt{3}}{7} \\
\cos \beta = \frac{13}{14} \ \ \sin \beta = \frac{3\sqrt{3}}{14} \\
\cos(\alpha - \beta) = \cos \cos \beta + \sin \sin \beta =
\frac{13}{7 14} + \frac{36}{7 14} = \frac{1}{2} = \cos \frac{\pi}{3}}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wykaż że...
w skrócie:
wyliczasz \(\displaystyle{ \sin }\) oraz \(\displaystyle{ \sin \beta}\) z jedynki trygonometrycznej (ćwiarkę masz podaną)
później bierzesz wzór
np. \(\displaystyle{ \cos(\alpha - \beta) = \cos \cos \beta + \sin \sin \beta}\)
podstawiasz do tej drugiej części wyliczone wartości
na końcu porównujesz czy to, co policzyłeś jest równe \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3}}\)
wyliczasz \(\displaystyle{ \sin }\) oraz \(\displaystyle{ \sin \beta}\) z jedynki trygonometrycznej (ćwiarkę masz podaną)
później bierzesz wzór
np. \(\displaystyle{ \cos(\alpha - \beta) = \cos \cos \beta + \sin \sin \beta}\)
podstawiasz do tej drugiej części wyliczone wartości
na końcu porównujesz czy to, co policzyłeś jest równe \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdów
- Podziękował: 2 razy
Wykaż że...
wielkie dzięki nie mogłem właśnie wpaść na to jak zrobić :] punkty pomógł oczywiście dodane dla was obu :]