1. Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^2-(4\sqrt{2}\cos\alpha)x+4\sin2x}\) osiąga minimum równe 0.
2. Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) rozwiązaniem ukladu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} xsin\alpha-ycos\alpha=1\\xcos\alpha+ysin\alpha=0\end{cases}}\)
jest para liczb x,y spełniająca równanie \(\displaystyle{ y=-x^2+1}\)
2 zadania z parametrem
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
2 zadania z parametrem
\(\displaystyle{ 2)metoda \ wyznacznikowa: \\ W=\sin^{2}\alpha+\cos^{2}\alpha=1 \\
y=W_{y}=-\cos\alpha \\
x=W_{x}=\sin\alpha \\
y=1-x^{2} \\
-\cos\alpha=1-\sin^{2}\alpha \\
\cos^{2}\alpha=-\cos\alpha \\
\cos\alpha=0 \cos\alpha=-1 \\
=\frac{\pi}{2}+2k\pi =\pi +2k\pi, \ k C}\)
y=W_{y}=-\cos\alpha \\
x=W_{x}=\sin\alpha \\
y=1-x^{2} \\
-\cos\alpha=1-\sin^{2}\alpha \\
\cos^{2}\alpha=-\cos\alpha \\
\cos\alpha=0 \cos\alpha=-1 \\
=\frac{\pi}{2}+2k\pi =\pi +2k\pi, \ k C}\)