Zad.
a)Wiedzac,ze sin22,5 = \(\displaystyle{ \frac{ {\sqrt{2-\sqrt{2}}} }{2}}\), obliczyc cos22,5 i tg22,5
b)Wiedzac ze cos36 = \(\displaystyle{ \frac{1+\sqrt5}{4},}\)obliczyc sin54 oraz sin36
Z gory wielkie dzieki.
Znajac sin22,5 obliczyc cos22,5 oraz tg22,5
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Znajac sin22,5 obliczyc cos22,5 oraz tg22,5
a) Cosinusa wyliczysz podstawiając do jedynki trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x=1}\)
Tangensa z zależności \(\displaystyle{ \tan x = \frac{\sin x}{\cos x}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sin 36^\circ}\) policzysz z jedynki trygonometrycznej
natomiast z wzoru redukcyjnego
\(\displaystyle{ \sin 54^\circ = \cos (90^\circ - 54^\circ) = \cos 36^\circ}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x=1}\)
Tangensa z zależności \(\displaystyle{ \tan x = \frac{\sin x}{\cos x}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sin 36^\circ}\) policzysz z jedynki trygonometrycznej
natomiast z wzoru redukcyjnego
\(\displaystyle{ \sin 54^\circ = \cos (90^\circ - 54^\circ) = \cos 36^\circ}\)