Obliczenie tg75 bez tablic matematycznych
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Obliczenie tg75 bez tablic matematycznych
\(\displaystyle{ \tan \frac{5\pi}{12} = \frac{\sin \frac{5\pi}{12}}{\cos \frac{5\pi}{12}}}\)
a teraz zauważ, że
\(\displaystyle{ \sin \frac{5\pi}{12} = \sin (\frac{\pi}{6}+\frac{\pi}{4})}\)
no i dalej już łatwo
a teraz zauważ, że
\(\displaystyle{ \sin \frac{5\pi}{12} = \sin (\frac{\pi}{6}+\frac{\pi}{4})}\)
no i dalej już łatwo
Ostatnio zmieniony 12 sty 2008, o 18:23 przez Piotrek89, łącznie zmieniany 1 raz.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Obliczenie tg75 bez tablic matematycznych
\(\displaystyle{ \tan 75=\tan(30+45)=\frac{\tan 45 +\tan 30}{1-\tan 45 \tan 30}= \\
\frac{1+\frac{\sqrt{3}}{3}}{1-1*\frac{\sqrt{3}}{3}}=2+\sqrt{3}}\)
\frac{1+\frac{\sqrt{3}}{3}}{1-1*\frac{\sqrt{3}}{3}}=2+\sqrt{3}}\)