trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
camillos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

trygonometria

Post autor: camillos »

mam problem z rozwiązaniem czegoś takiego:

6sinxcosxcos2x = ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

trygonometria

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ 3 2sin x cosx cos2x=3 sin2x cos2x=
\frac{3}{2} 2sin2x cos2x=\frac{3}{2}sin4x}\)


POZDRO
camillos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

trygonometria

Post autor: camillos »

dzięki..

a teraz jak z tego otrzymać jakąś konkretną liczbę ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

trygonometria

Post autor: soku11 »

Eeee... Jak chcesz otrzymac liczbe z czegos co jest uzaleznione od zmiennej x ??
camillos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

trygonometria

Post autor: camillos »

nno tak..

zapomniałem dodać że dla równego 0
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

trygonometria

Post autor: soku11 »

No to wtedy masz:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}sin0=\frac{3}{2}\cdot 0=0}\)

POZDRO
ODPOWIEDZ