prosty dowod z cykolmetrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
richard88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 paź 2007, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 3 razy

prosty dowod z cykolmetrycznych

Post autor: richard88 »

hmm niby prosty alejednak nie.
Jak sie do tego zabrac... z jakis wzorow.
arctg(x)=arcctg(1/x)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

prosty dowod z cykolmetrycznych

Post autor: kuch2r »

Niech:
\(\displaystyle{ y=\arctan{x} \iff x=\tan{y}}\), dla \(\displaystyle{ x\in (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ \hbox{ctg{\ y}}=\frac{1}{x}\iff y=\mbox{arcctg}\frac{1}{x}}\)
ODPOWIEDZ