Wyprowadzanie wzorów redukcyjnych...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Las
Podziękował: 2 razy

Wyprowadzanie wzorów redukcyjnych...

Post autor: chef »

W jaki sposób można wyprowadzić wzory redukcyjne korzystają z definicji f. trygonometrycznych dowlonego kąta (ukł, współrzędnych)?
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Wyprowadzanie wzorów redukcyjnych...

Post autor: Olo »

Podam Ci przykład wzoru redukcyjnego sin^2a+cos^2a=1:

Rysujesz układ współrzędnych. i rysujesz okrąg o środku w środku tego układu o promieniu równym 1.

Zaznaczasz dowolny kąt "a". Wtedy:
sina=y/1=y
cosa=x/1=x
Wtedy sin^a+cos^a=x^2+y^2=||x|^2+|y|^2|=1 (bo jak odbijesz sobie wszystkie boki względem osi OX i OY to otrzymasz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych x,y i przeciwprostokątnej 1.

Jak masz pytania o inne tożsamości to dawaj,.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Wyprowadzanie wzorów redukcyjnych...

Post autor: olazola »

Olo, chyba nie chodziło o tożsamości tylko o wzory redukcyjne.
Narysuj sobie dany kąt w układzie współrzędnych i skorzystaj z definicji funkcji w układzie współrzędnych. Ale właściwie nic konkretnego nie napisalam.
To może na przykładzie, weźmy kąt 30° w układzie współrzędnych wygląda to np. tak: zaznaczamy punkt \(\displaystyle{ A=(\sqrt3,1)}\) odcinek |OA|=r ma dl. 2, wiadomo, że sinx obliczamy ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{y}{r}}\), czyli \(\displaystyle{ \sin 30^{\circ}=\frac{1}{2}}\).
To przejdźmy teraz do kąta 210° , koniec tego ramienia wypada w punkcie \(\displaystyle{ A^{\prime}=(-\sqrt{3},-1)}\), podstawiają do wzoru otrzymujemy: \(\displaystyle{ \sin 210^{\circ}=\frac{-1}{2}}\)

Mam nadzieję, że o to chodziło.
chef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Las
Podziękował: 2 razy

Wyprowadzanie wzorów redukcyjnych...

Post autor: chef »

hmm chodziło mi o to, by przykładowo udowodnić, że cos(90-a)=sina itp.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ