2 cos x -sin x= 1
tgx +tg 2x= tg 3x
tgx*tg3x = 1
1 +cos 2x =2 sin x
równania trygonomeryczne
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
równania trygonomeryczne
1) skorzystaj z:
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{2})=cos(x)}\)
4)
\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x=1-2sin^{2}x}\)
podkładasz: \(\displaystyle{ t=sinx}\) i masz równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{2})=cos(x)}\)
4)
\(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x=1-2sin^{2}x}\)
podkładasz: \(\displaystyle{ t=sinx}\) i masz równanie kwadratowe.