narysuj wykres funkcji...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kordi_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 paź 2006, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 9 razy

narysuj wykres funkcji...

Post autor: Kordi_17 »

Witam, mam problem z narysowaniem wykresu funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = cos x - \sqrt{3} sin x}\)
Moze ktos pomoc mi w tym, jakimis dobrymi radami??
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

narysuj wykres funkcji...

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ f(x) = 2(\frac{1}{2} cosx - \frac{\sqrt{3}}{2} sinx) = 2(cos\frac{\pi}{3} cosx - sin\frac{\pi}{3} sinx) = 2cos(\frac{\pi}{3} + x)}\)
Tak chyba prościej.
ODPOWIEDZ