Kilka równań trygonometrynczych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mmx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 lis 2007, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Kilka równań trygonometrynczych

Post autor: mmx »

1) \(\displaystyle{ (cosx-sinx) ^{2} +tgx=2sin^{2}x}\)

2)\(\displaystyle{ tgx+ctgx=4sin2x}\)

z góry dziekuję za pomoc
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Kilka równań trygonometrynczych

Post autor: Dargi »

1. \(\displaystyle{ 1-2sinxcosx-2sin^2x+\frac{sinx}{cosx}=0\iff cosx-2sinxcos^2x-2sin^2xcosx+sinx=0\iff cosx+sinx-2sinxcosx(cosx+sinx)=0\iff (cosx+sinx)(1-2sinxcosx)=0}\)
Dalej z górki :]
ODPOWIEDZ