Udowodnij, że jeśli liczba a jest dodatnia
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 2 razy
Udowodnij, że jeśli liczba a jest dodatnia
Udowodnij, że jeśli liczba a jest dodatnia, to liczba \(\displaystyle{ \frac{2\Pi}{a}}\) jest okresem funkcji \(\displaystyle{ f(x)=sinax}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 42 razy
Udowodnij, że jeśli liczba a jest dodatnia
Możesz to tak zrobić:
Wiadomo, że okresem sinx jest 2pi tzn., że sinx=sin(x+2pi)
sprawdzamy, czy okresem tej funkcji jest 2pi/a:
sina(x+2pi/a)=sin(ax+2pi)=sinax co kończy dowód
Wiadomo, że okresem sinx jest 2pi tzn., że sinx=sin(x+2pi)
sprawdzamy, czy okresem tej funkcji jest 2pi/a:
sina(x+2pi/a)=sin(ax+2pi)=sinax co kończy dowód