oblicz bez użycia tablic

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Paatyczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 58 razy

oblicz bez użycia tablic

Post autor: Paatyczak »

oblicz bez użycia tablic

\(\displaystyle{ tg 10^{0} tg 20^{0} tg30^{0} tg40^{0} tg40^{0} tg50^{0} tg60^{0} tg70^{0} tg80^{0} =}\)
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

oblicz bez użycia tablic

Post autor: Piotrek89 »

zauważ, że:

tg80=ctg10
tg70=ctg20

itd

oraz:

tgx*ctgx=1

(jakiś mały problem z texem, dlatego taki zapis)
ODPOWIEDZ