Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Równanie trygonometryczne
po podzieleniu obu stron równania przez \(\displaystyle{ sinx\cdot cosx}\) mamy, \(\displaystyle{ 2(cos^2x-sin^2x)=1 cos^2x-sin^2x=\frac{1}{2} cos2x=\frac{1}{2} 2x=\frac{\pi}{3}+2k\pi 2x=\frac{-\pi}{3}+2k\pi, k\in C}\) po rozwiązaniu mamy
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}+k\pi x=-\frac{\pi}{6}+k\pi, k\in C}\)
pozdrawiam...
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}+k\pi x=-\frac{\pi}{6}+k\pi, k\in C}\)
pozdrawiam...