należy obliczyć coś takiego bez użycia tablic itp...
\(\displaystyle{ sin 120 cos 120 sin 270 cos 180 =}\)
\(\displaystyle{ = sin (90 + 30) cos (90+30) sin 270 cos 180 =}\)
\(\displaystyle{ = cos 30 sin 30 ........}\)
i co teraz zrobić z tym sin i cos tych "pełnych" kątów
obliczyć wtrażenie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
obliczyć wtrażenie
Może narysuj sobie sinusoidę i cosinusoidę i zauważ, że \(\displaystyle{ sin270^o=-1}\), i \(\displaystyle{ cos180^o=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zduńska Wola
- Podziękował: 58 razy
obliczyć wtrażenie
hehe nie mogę sobie tego narysować bo nie wiem co to jest :p może jakiś inny sposób?